Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΝΗΠΙΟΥ

Το ιχνογράφημα για τα νήπια είναι ότι και η γραφή για τους ενηλίκους.Πολλές φορές, οι ενήλικοι γράφουν χωρίς να έχουν ξεκαθαρισμένο από τα πριν τι θέλουν να γράψουν. Γράφοντας, διαμορφώνεται η προσωρινώς οριστική μορφή που θα αποκτήσουν τα γραπτά.Τα γραπτά, ως γνωστόν, μένουν για να μπορούν να αλλάζουν.

Ένα νήπιο ξεκινά να ζωγραφίσει.Είναι αμφίβολο αν μέσα στο μυαλό του έχει συλλάβει θεωρητικά αυτό που θέλει να ζωγραφίσει. Σίγουρα, θα χρησιμοποιήσει γνωστά σχήματα και χρώματα που αγαπά. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με το ιχνογράφημα, παρατηρεί ότι κάτι του ξέφυγε και δεν το έκανε όπως το είχε σχεδιάσει στη φαντασία του.

Στη ζωγραφιά που παρουσιάζω, το νήπιο σχεδιάζει μια πεταλούδα στο πάνω μέρος του χαρτιού και προς το κέντρο.Πάνω υπάρχει ο ουρανός και ένα ευμέγεθες λουλούδι. Στα αριστερά, υπάρχει σχέδιο χωρίς χρώμα που απεικονίζει ένα μήλο. Είναι τοποθετημένο σε ενα μακρόστενο ορθογώνιο σχήμα.Σε ερώτησή μου, το νήπιο δεν διευκρινίζει τι είναι. Παραδίπλα, υπάρχει ένα κοριτσάκι και ένα λουλούδι που χορεύει. Στο κέντρο ένα μπαλόνι και, πιο δεξιά, ένα κορίτσι που κρατάει μια ομπρέλα. Το νήπιο αποτυπώνει ένα πλήθος στοιχείων στη ζωγραφιά και αντιλαμβάνεται,προς το τέλος, ότι την ομπρέλα δεν την σχεδιάζει όπως θέλει.Νιωθει μια απογοήτευση και θέλει να αφήσει τη ζωγραφιά για να ξεκινήσει μια καινούρια.

Εδώ, προκύπτουν κάποιοι προβληματισμοί. Με τον καιρό, θα επανέλθω στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου